maanantai 5. lokakuuta 2009

Unenpuutetta ja kaaosta

Kyseessä oli siis suhteellisen iso muotinäytös, johon oli tulossa ääntä, valoa, videota ja lavaa.

Poikkeuksellisesti en mainitse nimiä (sen paremmin asiakkaan, artistien kuin tapahtumatekniikasta vastanneen firmankaan, jolle töitä tällä kertaa tein). Syyn tulette huomaamaan kun luette tän loppuun…

Pystytys alkoi silleen tyypillisesti ilman mitään hajua mitä oikeastaan on tulossa. Cryy on mahtisakkia, huipputyyppejä kaikki ja pystytys sinällään meni ihan jees, vaikka muutamia asioita jouduttiinkin tekemään useampaan otteeseen kun ei ihan kokonaiskuvaa ollut kenelläkään tiedossa… Näin muuten ihan sattumalta ko. ravintolassa erään ihmisen menneisyydestä. Anteeksi että en ehtinyt muuta kuin pikaisesti morjestaa, jos satut tätä joskus lukemaan :)

Lopulta kuitenkin saatiin äänikin pystyyn, valotyttöjen vielä rakennellessa omaa setuppiaan.

PA tulille ja mitä hittoa!?! Aivan kauhean kuuloista shaibea! Tilana oli siis sellainen about 50 metriä pitkä peltihalli, jossa oli metalliset kattotuolit näkyvissä ja toinen puoli katosta vielä jonkun 2,5 metriä toista alempana.

PA roikkui siellä stagen luona ja sitten oli vielä viivelinja roikkumassa siinä puolivälissä salia. Viiveet ja muut oli kyllä kohdallaan, mutta aivan armottoman “koliseva” oli yleissointi. Siinä pari tuntia virittelin ja fiilasin ja säädin. Siirtelin, nostelin, laskin, käänsin ja väänsin, mutta ei siitä saanut kuin “välttävän”. Kyllä se vaan niin on että “Ihmeidentekijät on TV-sarja!”

Kaiken kukkuraksi kävi joku apina avautumassa ja uhkailemassa poliisilla jos ei soitto loppuisi. No loppuihan se, en vaan tiedä oliko kaverista sitten mukavaa kun soitto alkoi seuraavana aamuna heti jo ennen kello 8:00, olihan kyseessä kuitenkin lauantai aamu ja kaikkea…

Nukkumassakin kävin tuossa välillä semmoiset vajaat 4 tuntia, eli varsin skarppina itse vetopäivään :)

Vetopäivän aamuna oli sitten lava- ja tekniset treenit, jotka olisi voineet mennä helpomminkin. Oli kaikenlaisia ihmisiä sähläämässä siinä välissä, kun käytiin asioita lävitse. Olisivat antaneet meidän tehdä työmme rauhassa ja tulleet sitten paikalle kun pyydettäisiin (eli silloin kun todella olisi tarvittu), olisi moni väärinkäsitys ja ahdistuksen aihe helpottanut. Mutta ei, tottakai sitä pitää muutamilla olla puuttumassa kaikkeen ja sotkea lopputulosta… AARRGGGHHH!!!

Tässä vaiheessa alkoi jo allekirjoittaneella olla sellainen olo, että “pitäkää tunkkinne!", en kuitenkaan viitsinyt muita jättää pulaan ja päätin niellä ärtymykseni.

Hienointa oli se, että PA ei kuulemma ollut riittävän hifin kuuloinen showta varten… Niinpä… Kas kummaa, en itse huomannutkaan… Ja ne ihmeidentekijät olikaan mikä?

Treenien aikana tähdennettiin lavalla olijoille myös sitä faktaa että aina kun catwalkilla käännytään takaisin lavaa päin, laitan headsetit kiinni, koska ei kukaan halua kiertoja kuunnella, kun väki kävelee PA:n alitse.
Niin tosiaan osa PA:sta oli ripustettu siihen catwalkin päälle, kun halusivat “jytinää” myös catwalkille… Ei kuulemma olisi riittänyt tuo pelkkä normi PA.
Kovasti yritin myös ehdottaa että otettaisiin noi HS:t pois siitä clusterista, mutta halusivat kuulemma kuulla oman puheensa sieltä(kin), eikä tällainen äänimies voi ymmärtää kuulemma näiden pienten nyanssien päälle, jotka tekevät showsta onnistuneen luomalla siihen fiilista…

Ihmeidentekijät… …noh, tiedätte varmaan jo mitä meinaan…

Ihan miten vaan… Edelleen teki mieli, ehkä vielä enemmänkin sanoa että “pitäkää tunkkinne, mä lähden kotiin täältä kuuntelemasta turhantärkeää paskanjauhantaa”… …en sitten kuitenkaan niin tehnyt, toisaalta jälkikäteen ajatellen olis kyllä ehkä pitänyt…

Sitten alkoi tapahtuma. Mullahan oli siis etupäässä ÄläYsin 32 kanavainen versio ja siihen lisäksi vielä 16 kanavaa Beh…ehhh…, no siis paskaa etusta. Lähinnä noi etuset oli videolle jne, koska niissä oli valmiiksi plugi-sisääntulot ja 32 kanavaa ei pöydässä olisi millään riittänyt muuten, kun oli kaikenlaista kamaa tulossa. Loppujen lopuksi jouduttiin vielä karsimaan muutama juttu pois, vaikka oli 48 kanavaa käytössä !!!

Kaikki meni ihan jees ensimmäiseen vaihtoon asti ja vielä ensimmäisen artistinkin ajan, mutta kun ensimmäinen video lähti pyörimään AnyCastin kautta, oli äänessä jotain isosti hätänä, vaikka kaikki oli aiemmin toiminut kuin unelma. Kuulokkeet korviin ja mitä hittoa!?! Semmoinen aivan perusihQ digitaalinen särö ja armoton kohina??? Mitään ei ollut tehtävissä kesken vedon, vaikka tiesinkin että BehPaskahan se siinä oli lahoamassa.

Kun video oli vedetty läpi, ei muuta kuin pätsi auki ja katsomaan saisko jonnekin tungettua sen AnyCastin, ja sitten taas pätsättyä takas, kun taas sitä toista kanavaa tarvitaan ja sitten taas takas jne… …saitte varmaan jo käsityksen kokonaiskuvasta… Mulla kun oli tosiaan ne kaikki kanavat käytössä… Onneksi vaan 31 yhtä aikaa auki pahimmillaan, niin pysty edes vähän kikkaileen!

Noh, seuraavassa spiikissä sitten ilmeisesti lahosi se toinenkin niistä “saksalaisista” paskoista, kun ei oikein juontoja tukeneet äänet kuulostaneet kivalta :/ Sellainen metallinen digisärö sielläkin… Siispä lisää pätsäämään… Nyt alkoikin olemaan jo hieman vaikeampaa ja ahtaampaa, varsinkin koska tässä vaiheessa päätin siirtää periaatteessa kaiken pois tuolta ADAteista ja sitten sitä joutuikin vasta kikkailemaan, ja etsimään DI boxeja, ja kaikkee…

Tulipa todettua tuossa sivussa ihan ääneenkin jopa että “tehdäänkö nopeasti ja helposti vai tehdäänkö LS9:llä?” joka sai sellaisia mukavia naurun purskahduksia teknisessä tilassa samalla kun minä rystyset verillä koetin pätsäillä siellä ahh niin ihanassa LS9:n perseeessä liittimiä…

Illan tärkein juttu, eli itse show meni allekirjoittaneella ihan hyvin, noita headsettejä lukuunottamatta. Mallit ja esittelijät eivät muistaneet mitä oltiin sovittu mikkien käytön suhteen ja sellaista kierron kanssa tappeluahan se oli… Hirmuisen hankala oli saada kuulumaan kunnolla noi puheet, kun kaverit seiso ihan clusterin edessä ja mikki vielä sinne päin että oikein kiertäisi…

Shown jälkeen pääsinkin huokaisemaan, sillä illan headlinerilla oli oma tekniikka mukanaan ja pääsin itsekin syömään ensi kerran sitten aamun. Kello oli tässä vaiheessa jotain n. kello 23 illalla… Perusmeininki siis :P

Headliner kuulostikin ihan asialliselta tilanteen huomioiden, ja näytti todella hyvältä. Kyllä sällien tekemä valoplotti oli melko hieno :) (jotain positiivista hei!)

Kun headliner lopetti, alettiin purkamaan kamoja. Noh, ei sekään ihan suunnitellusti mennyt, koska rosterin mukaan minun ja lavanpään äänijampan vastuulla oli vain ääni ja juuri kun ääni alkoi olla 20 minuuttia vaille valmis (parit pekonit keräämättä ja laatikot kuorkille kärräämättä) n. kello 3:00 aamulla, tultiin kertomaan että kaikki muu lopetetaan kesken ja kaikki keskittyy lavan purkuun! Tässä vaiheessa pukkasi jo melkoista lisätappia otsaan, kun 20 minuuttia muuttui ainakin 1,5 tunniksi!

Kun lopulta pääsi lähtemään siinä hieman ennen 5 kotiin päin, olikin jo todistettu että siihen vi….kseen ei voi siis kuolla vaikka sitä joku julkisuudessa joskus epäili (taisi olla Väyrysen Paavo muuten, jos oikein muistan)… …olisin nimittäin jo varmaan kylmänä jos se olisi mahdollista, sen verran korkealla oli tuo V-käyrä tuolla hetkellä…

Onneksi oli tuolla headlinerilla tuuraavat, ja mukavat ja tutut omat teknikot mukanaan ja meillä hyvä cryy (kunhan ois saatu olla rauhassa ja tehdä työmme), niin ei ihan niin kovasti ahdistanut sitten kuitenkaan näin jälkikäteen ajatellen, ehkä :)

Kotimatkan loppupää on mulle ihan mustaa usvaa ja tulipa sitten nukahdettua kesken hampaanpesun kotosalla :/ melkoinen saavutus väittäisin :)
Heräsin siis siitä pöntön kannelta istumasta siten, että hammasharja oli syvällä suussa ja tahnaa, sekä kuolaa valu siihen jalkojen juureen lattialle.

No mutta hengissä selvittiin, vaikka vettä tuli ja kaikki tuntu menevän perseelleen…

Näihin tunnelmiin ei toivottavasti tarvitse toista kertaa lopettaa, tai sitten voi olla että loppuu tyystin…
-Katti-

Ei kommentteja: